University of Wisconsin–Madison

HAQAST 3

HAQAST3 November 28-29

Hosted by Columbia University’s Lamont-Doherty Earth Observatory.
Support generously provided by The New York State Energy and Research Development Authority (NYSERDA).

 

 

 

 

 

 

 

 

Meeting information

Welcome to HAQAST3! This meeting took place November 28-29, 2017, at  Columbia University’s Lamont-Doherty Earth Observatory.

This workshop aimed to bring the HAQAST PIs and members of the public into close discussion.

The public meeting featured interactive presentations, talks, roundtables, and a poster session.

Agenda

Click here to view a pdf version of the HAQAST3 agenda, or scroll down for a version where you can access each talk (click the title) and find each presenters’ contact information (click their name).

HAQAST3 Agenda

November 28-29, 2017

Day 1

Intro

9:00     5 minutes: Arlene Fiore, LDEO/Columbia, Welcome

9:05     5 minutes: Ellen Burkhard, NYSERDA, NYSERDA’s Air Quality and Health Effects Research Plan

9:10     15 minutes: John Haynes, Program Manager, Health and Air Quality Applied Sciences Team Meeting

9:25     5 minutes: Felix Seidel, NASA HQ, How To Engage with Upcoming NASA Missions for Air Quality and Health

9:30     15 minutes: Tracey Holloway, Daegan Miller & Rhianna Miles, UW-Madison, HAQAST Team Report – Holloway, Miller, Miles

9:45     15 minute Meeting Overview + Q&A

 

I. Energy and Emissions

10:00   15 minutes: Brad Pierce/NOAA and Daniel Tong/George Mason Univ., HAQAST TT: Improved National Emissions Inventory NOx emissions using OMI tropospheric NO2 retrievals and potential impacts on air quality strategy development

10:15   5 minutes: Terry Keating, EPA, The value of improving emission inventories

10:20   5 minutes: Dan Goldberg, Argonne National Laboratory, Using satellite information to aid in the development of high spatial resolution estimates of NO2 and PM2.5

10:25   5 minutes: Daven Henze, University of Colorado Boulder/NASA HAQAST, Top-down trends in NOx – recent changes and impacts on O3

10:30   15 minute Q&A with speakers

10:45-11:00 Coffee Break

11:00   15 minutes: Bryan Duncan/NASA Goddard and Jason West/ Univ. of North Carolina, HAQAST TT: Demonstration of the Efficacy of Environmental Regulations in the Eastern U.S.

11:15   5 minutes: Brian McDonald, NOAA/CIRES, Emerging Sources of Air Pollution

11:20   5 minutes: Mark Zondlo, Princeton University, Satellite measurements of spatiotemporal variability and comparison to emission inventories

11:25   5 minutes: Matt Alvarado, AER, Constraining NH3 emissions over the southeast US using CrIS observations

11:30   15 minute Q&A with speakers

 

II. Satellite Data and Air Quality Trends

11:45   15 minutes: Julie McDill, MidAtlantic Regional Air Management Association (MARAMA), MidAtlantic Air Quality Priorities

12:00-1:30 Break for lunch (catered)

1:35     5 minutes: Xiaomeng Jin, Columbia University, Use of satellite observations for estimating decadal trend of PM2.5 over Northeast US: values and uncertainties

1:40     5 minutes: Monica Harkey, UW-Madison, Using OMI HCHO for model evaluation and scaling to near-surface amounts

1:45     5 minutes: Maria Tzortziou, City University of New York and Columbia University/LDEO, Temporal and spatial dynamics of atmospheric trace gases (NO2 and ozone) in heavily polluted coastal regions

1:50     5 minutes: Kevin Civerolo, New York State DEC, Issues with predicting PM2.5 in the Northeast: a few examples from recent modeling exercises

1:55      5 minutes: Robert Judge, EPA-Region 1, Enhanced monitoring plans in the Ozone Transport Region

2:00     20 minutes Q&A with speakers

 

III. Satellite Data and Health

2:20     15 minutes: Pat Kinney, Boston University School of Public Health, HAQAST TT: Piloting a low cost sensor for long-term PM2.5 monitoring

2:35     5 minutes: Mike He, Columbia University Mailman School of Public Health, Associations between Air Pollution and Hospital Admissions in New York State

2:40     5 minutes: Rich Kleidman, NASA GSFC, New Capabilities for Aerosol Retrieval from Space

2:45     5 minutes: Susan Anenberg, George Washington University, Estimating the global burden of ambient air pollution on asthma using satellite-derived exposure estimates

2:50     5 minutes: Jason West, University of North Carolina, Trends in air pollution-related mortality in the US over recent decades

2:55     15 minute Q&A with speakers

3:10-3:30   Coffee Break

3:30     15 minutes: Randall Martin, Dalhousie University, Perspectives on satellite-based estimates of PM2.5

3:45     5 minutes: Barry Gross, City College of New York, Application of Geostationary Aerosol Retrievals on PM2.5 Forecasting: Increased Potential from GOES-16

3:50     5 minutes: Jeremy Hess, University of Washington, Weather, Climate, Pollen, and Health: An Update

3:55     5 minutes: Bob Chen, CIESIN, Columbia University, Assessing Population Exposure and Vulnerability for Health Applications

4:00     5 minutes: Yang Liu, Emory University, Emory Progress Report

4:05     15 minute Q&A with speakers

 

IV. Stakeholder Engagement

4:20     15 minutes: Yusuke Kuwayama, Resources for the Future, Quantifying the Socioeconomic Benefits Derived From Applications of Earth Observations

4:35     5 minutes: Barry Lefer, NASA, How Planned NASA Missions are Engaging Stakeholders

4:40     5 minutes: Bryan Duncan, NASA HAQAST, Update on ongoing conversations with end-users

4:45     5 minutes: Frank Freedman, San Jose State University, Satellite-Dispersion Modeling System to Downscale Fine Particulate Fields to Near-Road Scale

4:50     5 minutes: Melanie Follette-Cook, NASA GSFC/Morgan State University, NASA Applied Remote Sensing Training (ARSET) Program Overview

4:55     35 minutes Q&A and Wrap-Up

 

5:30 – 7:00 Poster Session and Reception

 

Day 2

V. Connecting NASA Data with Policy Applications

9:00     15 minutes: Michael Geigert, CT DEEP, Using Satellite Data for Exceptional Event Demonstrations

9:15     5 minutes: Ravan Ahmadov, NOAA/ESRL/GSD and CU Boulder, High resolution smoke forecasting for the US using satellite data

9:20     5 minutes: Ted Russell and Talat Odman, Georgia Tech, Using Earth observations in prescribed fire, air quality and health management

9:25     5 minutes Kevin Cromar, Marron Institute at NYU, Considerations in creating a global, health-based air quality index: Urban extents and spatial resolution

9:30     5 minutes: Luke Valin, EPA/ORD, PAMS re-design and related topics

9:35     15 minute Q&A with speakers

9:50     15 minutes: Arlene Fiore, LDEO/Columbia/NASA HAQAST, HAQAST TT: Update on “Satellite data in SIPs” Tiger Team

10:05   5 minutes: Margaret Valis, NYSDEC, Air quality data needs, NYSDEC perspective

10:10   5 minutes: Jessica Neu, NASA Jet Propulsion Laboratory/Caltech, Contribution of East Asian emissions to Western US ozone 2005-2016

10:15   15 minute Q&A with speakers

10:30  – 10:45 Coffee Break

 

VI. HAQAST Successes, Opportunities and Next Steps

10:45   15 minutes: Paul Miller, NESCAUM, By Land and by Sea: Air Quality Planning Challenges in NYC/Long Island Sound Region

11:00   5 minutes: Rish Vaidyanathan, CDC, Applications of Earth Science Data and Tools for Public Health Surveillance and Research

11:05   15 minutes: Tracey Holloway, HAQAST Wrap-up and Look Ahead

11:20   Q&A and Wrap Up

11:45   Public Session Adjourn

 

[HAQAST Members Meeting Immediately Follows 11:45-5:00]

 

HAQAST3 Poster Session

(Tuesday, November 28 5:30-7:00 pm)

David Abel, University of Wisconsin-Madison, Electricity and Air Quality in the Eastern U.S.

Mahdi Ahmadi, NESCAUM, Investigating spatial interpolation methods for ambient ground-level ozone pollution

Benjamin Brown-Steiner, Atmospheric and Environmental Research

Sheng-Po Chen, ASRC/SUNYA, Investigation of Long-Range Smoke Transport and their impact on Air Quality in New York State

Seohyun (Grace) Choi, University of Wisconsin-Madison, Satellite Data for Public Health Applications: What Can We Learn from Air Quality Management Successes?

Melanie Follette-Cook, NASA GSFC/Morgan State University, Capacity Building for the Access and Application of NASA Earth Science Data

Xuehui Guo, Princeton University, Feasibility of Using IASI Satellite NH3 for Air Quality Monitoring

Weihong Han, Lamont-Doherty Earth Observatory, A Method to Measure Air Pollution From Hydraulic Fracturing With Remote Sensing Technology

Xiaomeng Jin, Columbia University, Diagnosing surface ozone sensitivity to precursor emissions: the view from space

Debra Kollonige, UMD/NASA Goddard, OMI NO2 in the Central US Great Plains: How Should We Interpret NO2 Trends?

Runkui Li, LDEO visiting scholar, LUR Mapping of PM2.5 Under Different Wind Seasons in Beijing

Samuel Lightstone, City College of New York, Comparing CMAQ Forecasts with a Neural Network Forecast Model for PM2.5 in New York

V. Faye McNeill, Columbia University

Anastasia Montgomery, SAGE, Evaluating Trends in Satellite-Derived NO2 & NO2 Emissions with Economic Development over the 100 Most Populous Global Cities

Talat Odman, Georgia Tech, Challenges with estimating prescribed fire emissions

Susan O’Neill, USDA Forest Service, Satellite Products for Decision Support During Wildfire Smoke Episodes in 2017

Da Pan, Princeton University, Intercomparison of Ammonia Observations from Policy Making Perspective

Elise Penn, UW-Madison, Evaluation of GFDL-AM4 simulations of nitrogen oxides with OMI satellite observations

Meytar Sorek-Hamer, NASA Ames Research Center, Utilizing Satellite-Based Observations to Improve PM2.5 Simulations for Air Quality Management and Health Impact Assessment in the San Francisco Bay Area

Peidong Wang, University of Wisconsin-Madison, Formaldehyde (HCHO) Trend Analysis from OMI Satellite Observations and AQS Ground Measurements

Rui Wang, Princeton University, Validation of CrIS Ammonia Observations in the San Joaquin Valley during DISCOVER-AQ

Dan Westervelt, LDEO, Impact of future emissions and climate change on surface ozone and PM2.5 in China

Yonghua Wu, City College of New York, Continental Transport of Wildfire Smoke and Impact on Air Quality observed by ground-based and satellite sensors in New York State

Beizhan Yan, Lamont-Doherty Earth Observatory, Impact of New York City air quality by wildfires in west

 

We gratefully acknowledge support from the Lamont-Doherty Earth Observatory at Columbia University and the New York State Energy and Research Development Authority (NYSERDA).