University of Wisconsin–Madison

HAQAST4 Meeting – July 16-17, 2018

HAQAST4

HAQAST4 was hosted by the University of Wisconsin-Madison, and co-sponsorship was generously provided by the University of Wisconsin-Madison’s Cooperative Institute for Meteorological Satellite Studies (CIMSS)Space Science and Engineering Center (SSEC), Nelson Institute for Environmental Studies, and the Lake Michigan Air Directors Consortium (LADCO).

Special reception sponsor: UW-Madison Center for Sustainability and the Global Environment (SAGE)

Click here to view photos from HAQAST4. 

Meeting Information

This workshop brought HAQAST PIs and stakeholders/members of the public into close discussion.

The public meeting featured interactive presentations, talks, roundtables, and a poster session.

Agenda

Click here for a PDF version of the HAQAST agenda, or scroll down to see the meeting agenda on this webpage with links to presenters’ email addresses and presentations. 

Campus Map (click for larger version)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HAQAST4 Agenda

July 16-17, 2018

Gordon Dining and Event Center, UW-Madison – 770 W Dayton St, Madison, WI 53706 

Click on a presenter’s name to send them an email, click on the title of their presentation to view their slides (if they’re posted), and click on the ‘Presentation Video’ link to watch the HAQAST4 footage of their presentation. 

Day 1 – July 16th, 2018

Intro

8:30 – 9:00 Pick up nametags and networking outside Room 241A (optional early morning coffee and food available for takeout from the Bean and Creamery on the 1stfloor of the Gordon Dining and Event Center)

9:00    5 minutes: Tracey Holloway, UW-Madison, Welcome, Presentation Video

9:05     15 minutes: John Haynes, Program Manager, Perspectives From NASA HQ, Presentation Video

9:20     15 minutes: Tracey Holloway, UW-Madison, HAQAST Team Overview, Presentation Video

9:35     10 minute Meeting Overview + Q&A

 

I. Strategies for Linking NASA Data and User Applications

Chair: Jason West (HAQAST Member)

9:45     15 minutes: Zac Adelman, LADCO, Intersection of Science and Air Quality Planning, Presentation Video

10:00   5 minutes: Fiona Lo, University of Washington,  Analyzing the Airborne Pollen Season for Health Stakeholders, Presentation Video

10:05   5 minutes: Tom Moore, WESTAR & WRAP, Applications of Remote Sensing for Western U.S. Air Quality Management, Presentation Video

10:10   5 minutes: Bryan Duncan, NASA, Update on NASA Air Quality Forecasts, Health Air Quality Index, etc., Presentation Video

 10:15  15 minute Q&A with speakers

 10:30-11:00 Coffee Break & Networking

 

II. Identifying Health Impacts & New Data Sources

Chair: Yang Liu (HAQAST Member)

11:00   15 minutes: Janice Nolen, American Lung Association, Can State of the Air Tell More?, Presentation Video

11:15   5 minutes: Jason West, University of North Carolina, Trends In Air Pollution-Related Deaths In the U.S. Since 1990 Using Multiple Concentration Estimates, Presentation Video

11:20   5 minutes: Minghui Diao, San Jose State University, Using Satellite-Derived PM2.5 for Health and Air Pollution Management, Presentation Video

11:25   5 minutes: Rima Habre, University of Southern California, Air Pollution Exposure Assessment for Epidemiological Health Studies, Presentation Video

11:30   15 minute Q&A with speakers

11:45-1:30 Break for Lunch and Informal Discussion (Catered)

 

III. Meeting the Needs of U.S. Air Quality Management

Chair: Bryan Duncan (HAQAST Member)

1:30     15 minutes: Arlene Fiore, LDEO/Columbia, Linking Satellite Data with State Implementation Plans, Presentation Video

1:45     5 minutes: Ira Domsky, Maricopa County Air Quality Department, AZ, Air Quality Issues for Maricopa County, Presentation Video

1:50     5 minutes: Greg Osterman, Jet Propulsion Laboratory/California Institute of Technology, Background Ozone in the Western U.S., Presentation Video

1:55     5 minutes: Sang-Mi Lee, South Coast Air Quality Management District, Air Quality Modeling and Satellite Data to Assist Air Quality Policy Development, Presentation Video

2:00     15 minutes Q&A with speakers

 

IV. Quantifying Emissions for Health and Air Management

Chair: Ted Russell (HAQAST Member)

2:15     15 minutes: Daven Henze, University of Colorado Boulder, Slowing Declines in U.S. NOx Emissions Reductions Detected With OMI, Presentation Video

2:30     5 minutes: Mark Estes, Texas Commission on Environmental Quality, Tracking NO2Trends with Satellite Data for the Houston-Galveston Area, Presentation Video

2:35     5 minutes: Daniel Tong, George Mason University, Improving Emissions for Air Quality Forecasts, Presentation Video

2:40     5 minutes: Dan Goldberg, Argonne National Laboratory, Recent Advancements In Deriving NOxEmission Estimates From Satellite Data, Presentation Video, Presentation Video

2:45     15 minute Q&A with speakers

3:00-3:30 Coffee Break & Networking

 

V. Air Quality Forecasts and Health

Chair: Minghui Diao (HAQAST Member)

3:30     15 minutes: Sarah Coefield, Missoula City-County Health Department, Protecting Public Health With Pretty Pictures – The Role of Satellite Data In Wildfire Smoke Public Health Messaging, Presentation Video

3:45     15 minutes: Brad Pierce, NOAA/NESDIS, Using Tropospheric NO2 Column Data Assimilation to Constrain NWS Air Quality Forecasts, Presentation Video

4:00     10 minute Q&A with speakers

 

VI. Connecting Low Cost Monitors, Space-Based Data, and Traditional Air Monitoring Networks

Chair: Daniel Tong (HAQAST Member)

4:10     15 minutes: Patrick Kinney, Boston University, Hi Resolution PM Exposure Data for Health Applications, Presentation Video

4:25     5 minutes: Ed Washburn, Citizen Scientist, Citizen Scientists and Public Health Officials; Partners to Prevent Unhealthy Air In Your Community, Presentation Video

4:30     5 minutes: Jun Wang, University of Iowa, Using NASA’s VIIRS Visible Light Data to Study Surface PM2.5 and Fires, Presentation Video

4:35     5 minutes: Magdalene McCarty Sanders, Nisqually Indian Tribe, Air Priorities/Working with Tribes, Presentation Video

4:40     5 minutes: Priyanka deSouza, Massachusetts Institute of Technology, Integrating Data From Low-Cost Monitors with MISR AOD: A Nairobi Experiment

4:45     15 minute Q&A with speakers

5:00 – 7:00 Poster Session, Reception & Networking

 

Day 2 – July 17th, 2018

VII. Building Capacity for Satellite Data in Air Quality and Health

Chair: Daven Henze (HAQAST Member)

9:00     15 minutes: Yang Liu, Emory University, Overcoming Barriers in Applying Satellite-Derived PM2.5 to Health, Presentation Video

9:15     5 minutes: Alex de Sherbinin, CIESIN – Columbia University, Policy-Relevant Indicators of Air Quality: Combining Satellite and Population Data, Presentation Video

9:20     5 minutes: Philip Father, Scepter. Inc., State-of-the-Art Atmospheric Monitoring via an Integrated Data Analytics Approach, Presentation Video

9:25     5 minutes: Meng Gao, Harvard University, The Impact of Power Generation Emissions on Ambient PM2.5 Air Pollution and Human Health in China and India, Presentation Video

9:30     15 minute Q&A with speakers

 

VIII. PM2.5 From Local to Global Scales

Chair: Arlene Fiore (HAQAST Member)

9:45     15 minutes: Susan Anenberg, George Washington University, Using Satellite-Derived PM2.5 Exposure Estimates to Assess Neighborhood-Scale Health Impacts, Presentation Video

10:00   5 minutes: Xiaomeng Jin, Columbia University, Uncertainties of Using A Model-Based Approach to Estimating PM2.5 Distribution From Satellite Observations, Presentation Video

10:05   5 minutes: Amanda Jovaag, UW-Madison County Health Rankings, County Health Rankings Air Quality Measures, Presentation Video

10:10   5 minutes: Akula Venkatram, University of California – Riverside, Using Dispersion Models to Downscale Satellite Based PM2.5 Maps, Presentation Video

10:15   15 minute Q&A with speakers

10:30  – 11:00 Coffee Break & Networking

 

IX. Quantifying Health and Air Quality in Regions Without Monitors

Chair: Patrick Kinney (HAQAST Investigator)

11:00   15 minutes: Kevin Cromar, New York University, Daily Health Risks of Air Pollution in Areas without Air Quality Monitors, Presentation Video

11:15   5 minutes: Daniel Sullivan, Resources for the Future, The Benefits of Uniform Compliance with National Air Quality Standards, Presentation Video

11:20   5 minutes: Owen Cooper, CIRES University of Colorado/NOAA ESRL, The Tropospheric Ozone Assessment Report: Presenting the World’s Largest Database of Ozone Health Metrics from 9000 Monitoring Sites Worldwide, Presentation Video

11:25   5 minutes: Jonathan Patz, University of Wisconsin—Madison, Barriers and Opportunities for Connecting NASA Data with Public Health Stakeholders, Presentation Video

11:30   15 minute Q&A with speakers

11:45-1:00 Break for Lunch and Informal Discussion (Catered)

 

X. Fires, Smoke, and Health Impacts

Chair: Mark Zondlo (HAQAST Member)

1:00     15 minutes: Pete Lahm, USDA Forest Service, The Wildland Fire Air Quality Response Program, Presentation Video

1:15     5 minutes: Susan O’Neill, USDA Forest Service, HAQAST Research for Fires and Smoke, Presentation Video

1:20     5 minutes: Michael Geigert, Connecticut Department of Energy & Environmental Protection, Spring Time Agricultural Burning and the Effect on Air Quality in the Eastern U.S., Presentation Video

1:25     5 minutes: Talat Odman, Georgia Tech, Predicting Prescribed Fire Impacts in the Southeast, Presentation Video

1:30     15 minutes Q&A with speakers

 

XI. Next Phase Opportunities for Air Quality, Health & NASA

Chair: Susan O’Neill (HAQAST Member)

1:45     15 minutes: Mark Zondlo, Princeton University, From Agricultural Ammonia to Volcanic Sulfur – Satellite Measurements to Improve Emissions Inventories, Presentation Video

2:00     5 minutes: Orion McCotter, CDC – Mycotic Diseases Branch, Environmental Fungal Diseases—What Can We Learn?, Presentation Video

2:05     5 minutes: Mike Newchurch, University of Alabama in Huntsville, Air Quality Data From TEMPO and TOLNet, Presentation Video

2:10     5 minutes: Holli Ensz, BOEM, BOEM’s Air Quality Program on the Outer Continental Shelf

2:15     15 minute Q&A with speakers

 

Closing Session

2:30     15 minutes: Tracey Holloway & John Haynes, HAQAST Wrap-up and Look Ahead, Presentation Video

2:45     Q&A and Wrap Up

3:00     Public Session Adjourn

 

[HAQAST Member Meeting Immediately Follows 3:00-5:00]

 

HAQAST4 Poster Session

(Monday, July 16 5:00-7:00)

Maryam Abdi-Oskouei, University of Iowa, Meteorological Air Quality Forecasting Using the WRF-Chem Model During the Lake Michigan Ozone Study (LMOS-2017) Field Campaign

Mahdi Ahmadi, NESCAUM

Matilyn Bindl, SAGE, Diurnal Change in NO2 Columns over U.S. Cities: CMAQ vs. Satellite Data

Maria Castillo, Boston University, Field-Testing A Low-Cost Passive Aerosol Sampler for Long-Term Measurements of PM2.5

Juan J. Castillo, Clean Air Institute, Mainstreaming Health Effects Evaluation into Air Quality Management Planning in Latin America: The Case of Aburrá Valley

Helena Chapman, NASA HQ, Using Satellite Data for Applications in Public Health Practice

Robert Chatfield, NASA – Ames Research Center, Finding High-Pollution Hot-Spots in Areas of Generally Low PM2.5— The Bay Area Example

Seohyun Choi, University of Wisconsin-Madison, Comparative Analysis and Evaluation of Publicly Available PM2.5 Datasets

Alex de Sherbinin, CIESIN – Columbia University, Policy-Relevant Indicators of Air Quality: Combining Satellite and Population Data

Holli Ensz, BOEM, BOEM’s Year 2014 Emissions Inventory for the Gulf of Mexico OCS

(Gesang) Gesangyangji, University of Wisconsin-Madison, Characterizing the Aerosols Over the Tibetan Plateau

Dan Goldberg, Argonne National Laboratory, Using MODIS AOD and WRF-Chem to Infer Daily PM2.5 Concentrations at 1 km Resolution in the Eastern United States

Xuehui Guo, Princeton University, Spatiotemporal Variability of NH3 in China Using Satellite Oversampling Method

Diana Guzmán Barraza, Civil Society, Remote Sensing & Climate Action

Ping Jing, Loyola University Chicago, The Ozone-Climate Penalty in the Midwestern U.S.

Allan Just, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Correcting Measurement Error in Satellite Aerosol Optical Depth with Machine Learning for Modeling PM2.5 in the Northeastern USA

Debra Kollonige, NASA Goddard/ESSIC, SCOAPE: A Feasibility Study on Using Satellite Data for Offshore AQ Applications

Cassandra Kubes, American Council for an Energy-Efficient Economy, Mission Attainment: Incorporating Pollution Reductions from Energy Efficiency in State Implementation Plans

Jane Lin, University of Illinois at Chicago, A Deep Learning Framework for Fine Grained Air Quality Prediction

Yang Liu, Emory University

Jeffery Matsuoka, Bay Area Air Quality Management District, Air Quality and Health Burden of the 2017 Northern California Wildfires

Anastasia Montgomery, Center for Sustainability and the Global Environment, Assessing the Relationship between Satellite-Derived NOand Social Metrics over U.S. and Global Cities

Margaret Mooney, CIMSS, Getting the Word Out – Improved NOx Emission Inventories via OMI and GeoTASO

Amir Mousavi, University of Southern California

Katie Mulvaney, UNC Chapel Hill, Air Pollution and Health Co-Benefits of the Paris Agreement on Climate Change

Omar Nawaz, University of North Carolina at Chapel Hill, Health Benefits of Decreases in PM2.5 and Ozone in the United States

Talat Odman, Georgia Tech, Predicting Prescribed Fire Impacts in the Southeastern U.S.

Greg Osterman, Jet Propulsion Laboratory/California Institute of Technology

Sepehr Roudini, The University of Iowa, Detection of Nighttime Fire Combustion Phase by Hybrid Application of Visible and Infrared Radiation from Suomi NPP VIIRS

Ted Russell, Georgia Tech

Magdalene McCarty Sanders, Nisqually Indian Tribe

Mary Spraggs, University of Wisconsin-Madison, Seasonal Patterns in NO2 Vertical Column Densities

Charles Stanier, University of Iowa, Overview of the Lake Michigan Ozone Study (LMOS) 2017

Madankui (Tao-ma) Tao, University of Wisconsin-Madison, Relating Energy Efficiency with Air Quality and Health in the United States

Anne Thompson, NASA-Goddard Space Flight Center, SCOAPE Validation Cruise in the Gulf of Mexico in 2019: Goals and Design

Jun Wang, University of Iowa

Rui Wang, Princeton University, High Resolution Ammonia Map Based On A New Oversampling Algorithm

Huanxin (Jessie) Zhang, University of Iowa, Estimates of Satellite Derived Surface PM2.5 in the U.S. Using an Ensemble Approach

Meng Zhou, The University of Iowa, The Development of Nighttime Radiative Transfer Model and Application to VIIRS Day/Night Band (DNB) Simulator

Yufei Zou, University of Washington in Seattle, Evaluation of a Multi-Modeling Framework for Wildland Fire Smoke Simulation Using High Resolution Satellite and Ground Observations