JULY 10-12, 2019

HAQAST6 Meeting- July 10-12, 2019

Meeting Information

Welcome to HAQAST6!

Our meeting will take place July 10-12, 2019, in Pasadena, California, at the Hilton Pasadena, where our local HAQAST member, Jessica Neu of JPL, will be welcoming us.

This workshop aims to bring HAQAST PIs and stakeholders/members of the public into close discussion.

The public meeting will feature two full days of meetings including interactive presentations, talks, roundtables, and a poster session, along with a third day of hands-on presentations. Downtown Pasadena has dozens of options for food and drink: click here to explore. We gratefully acknowledge Ramboll’s support in sponsoring our Wednesday-night poster reception.

Pasadena City Hall by David Wakely (via wikimedia commons)

Pasadena Hilton

Our conference hotel is the Pasadena Hilton located at:
168 South Los Robles Avenue, Pasadena, CA, 91101
Phone: +1-626-577-1000

Transportation to Pasadena Hilton from LAX:

You can take the LAX FlyAway Bus from LAX to Union Station and then the Metro Gold Line from Union Station to Del Mar Station, which is a 0.5 mile walk to the hotel. Click here for a map outlining this option.

HAQAST6 Agenda

Click here to download the complete agenda for HAQAST6. See below for an online version of the agenda.

This is an accordion element with a series of buttons that open and close related content panels.

Day 1 Presentations | July 10, 2019 | California Room | 8:30 – 5:00

Meeting Kick-Off

8:30 – 9:00 Pick up name tags outside conference room at hotel

9:00     10 minutes: Duane Waliser, JPL Chief Scientist, Welcome Remarks

9:10     15 minutes: John Haynes, NASA Health and Air Quality Program Manager, Update from NASA HQ

9:25    10 minutes: Tracey Holloway, UW-Madison, HAQAST Team Update and Meeting Goals

9:35     10 minutes: Meeting Overview + Q&A


1. Linking NASA Data and User Applications

Chair: Minghui Diao

9:45     15 minutes: Dan Goldberg, Argonne National Laboratory & George Washington University, Policy-relevant applications of satellite data: Estimating air pollution emissions, exposures, and public health impacts in cities worldwide

10:00   5 minutes: Reed Van Beveren, GAO U.S. Government Accountability Office Interest in Satellites and Air Quality.

10:05   5 minutes: Kyunghwa Lee, National Institute of Environmental Research, Republic of Korea, Overview and Status of Geostationary Environment Monitoring Spectrometer (GEMS)

10:10   5 minutes: Meenakshi Rao, Oregon Department of Environmental Quality, Data to decisions: Opportunities & challenges in incorporating satellite data at OR DEQ

10:15   15 minutes: Q&A with speakers


10:30-11:00 Coffee Break & Networking


2. Satellite Data for Air Quality Management

Chair: Bryan Duncan

11:00   15 minutes: Joseph L. Wilkins, US EPA, Exploring the Vertical Distribution of Wildland Fire Smoke in CMAQ

11:15   5 minutes: Aaron Naeger, University of Alabama in Huntsville, Development of TEMPO Data at NASA SPoRT for Air Quality and Public Health Applications

11:20   5 minutes: Michael Geigert, CT DEEP, Exceptional events analysis at the state management level

11:25   5 minutes: Tsengel Nergui, LADCO, Exceptional Event Analysis and WRF Modeling for Regulatory Applications in the Midwest

11:30   15 minutes: Q&A with speakers


11:45-1:30 Break for Lunch and Informal Discussion (on your own)

Downtown Pasadena has dozens of options for food and drink: click here to explore


 3. Background Ozone for the Western US

Chair: Arlene Fiore

1:30     15 minutes: Jessica Neu, JPL, Updates on Background Ozone in the Western US

1:45     5 minutes: Ted Russell, Georgia Tech, Estimating Background Ozone Using Model-Observation Blending

1:50     5 minutes: Tom Moore, WESTAR-WRAP, and Eladio Knipping, Electric Power Research Institute, Natural and anthropogenic emissions inputs for GEOS-Chem sensitivity simulations of boundary conditions for U.S. regional modeling studies

1:55     5 minutes: Sang-Mi Lee, SCAQMD, Background Ozone Issues for Southern California

2:00     15 minutes: Q&A with speakers


4. Impact of California Wildfires

Chair: Daven Henze

2:15     15 minutes: Susan O’Neill, USDA Forest Service, Health Impacts from the 2017 Northern California Wildfires: Tiger Team Update

2:30     5 minutes: Minghui Diao, San Jose State University, Applications of satellite-derived PM2.5 in health studies for California wildfires

2:35     5 minutes: Sean Raffuse, UC Davis, Improving Smoke Modeling for Exposure Assessment Using New Satellite Products

2:40     5 minutes: Keita Ebisu, Office of Environmental Health Hazard Assessment, Associations Between Wildfire Events and Health

2:45     15 minute Q&A with speakers


3:00-3:30 Coffee Break & Networking


5. Satellite Data as a Global Air Quality Indicator

Chair: Ceclia Bitz

3:30     15 minutes: Kevin Cromar and Bryan Duncan, New York University/NASA, Enabling global cities to benefit from air pollution forecasting and risk communication

3:45     5 minutes: Ashlinn Quinn, NIH/Fogarty International Center, Contribution of household biomass burning to ambient air pollution in low- and middle-income countries: knowns and unknowns

3:50     5 minutes: Emma Knowland, USRA/GESTAR NASA/GMAO, Air Pollution Forecasts using the NASA GEOS Model: A Unified Tool from Local to Global Scales

3:55     15 minute Q&A with speakers


6. Accessing Satellite Data for Health Management

Chair: Yang Liu

4:10    5 minutes: Mike He, Columbia University, Fine particulate matter and respiratory admissions: an assessment of short-term exposure model choice sensitivity for health studies

4:15    5 minutes: David Diner, Jet Propulsion Laboratory, MAIA status update

4:20    5 minutes: Abbey Nastan, Jet Propulsion Laboratory, The MAIA Early Adopters Program

 4:25    5 minutes: Amy Wickham, UNICEF, Better Data for Clean Air

4:30    5 minutes: Yufei Zou, University of Washington, Machine Learning-Based Integration of High-Resolution Wildfire Smoke Simulations and Observations for Regional Health Impact Assessment

4:35     15 minute Q&A with speakers

Day 1 Poster Session | July 10, 2019 | California Room | 5:00 – 7:00

Poster Session, Reception & Networking

5:00 – 7:00 in the California Room
Poster dimensions: 40 inches by 30 inches, either landscape or portrait.

Amy Wickham, Better Data for Clean Air

Arash Mohegh, Long term trends of global burden of NO2 on pediatric asthma incidents

Christopher Beale, Satellite observations of ammonia over India for improved emission source estimates

Cynthia Hall, Where in the world is the data? Exploring data pathfinders in Earthdata

Helena Chapman, Using Satellite Data for Applications in Public Health Practice

Ira Leifer, Fusion of In situ and remote sensing trace gas observations to estimate potential exposure

Javier Martinez, Diurnal Cycle of NO2 in the United States

Kristy Weber and Bart Curbich, Ozone Issues In Urban And Rural Areas Of Utah

Marissa DeLang and Jacob Becker, Mapping Global Surface Ozone Concentrations through the Statistical Fusion of Observations and Models using Bayesian Maximum Entropy

Patrick Kinney, Field testing a passive sampler for low-cost, long-term PM2.5 monitoring

Rui Wang, Satellite ammonia observations to bridge the gap of the ammonia monitoring network

Ryan Stauffer, Trace Gas Measurements during the May 2019 SCOAPE Gulf of Mexico Cruise

Sean Raffuse, Modeling Wildfire Emissions at High Time Resolution Using GOES-16

Soledad Represa, Application of satellite images for the long-term study of air quality in the metropolitan area of the city of Buenos Aires, Argentina.

Stephanie Cleland, Mapping the Air Quality & Health Impacts of the 2017 California Wildfires

Sunni Ivey, Satellite-Enhanced Personal Exposure Assessment in the Inland Empire

Susan Meabh Kelly, Global Challenge, Global Collaboration:  International Secondary Students Collaboratively Explore Air Quality Issues in Historical Context

Xiaomeng Jin, Long-term changes of ground-level ozone chemistry over the U.S. urban areas: the view from space

Yufei Zou, Fire Smoke Exposure and Health Impact Assessment of the 2018 Large Wildfires in California

Day 2 Presentations | July 11, 2019 | California Room | 9:00 – 5:00

7. Building Capacity for Satellite Data in Air Quality and Health

Chair: Jessica Neu

9:00     15 minutes: Jason West, University of North Carolina, Connecting air quality with health and management: Progress from the UNC HAQAST Team

9:15     5 minutes: Jeff Wagner, California Department of Public Health, Community scale monitoring for varying PM size distributions and sources

9:20     5 minutes: Gary Kleiman, Orbis Air, Perspectives and Opportunities to Improve Remote Sensing Services for Global Air Quality

9:25     5 minutes: Emán Williams, Louisiana Department of Health, Asthma, Air Quality and Environmental Public Health Tracking

9:30     15 minute Q&A with speakers


8. Addressing State Air Management Needs

Chair: Tom Moore

9:45     15 minutes: Dan Welsh, Colorado Department of Public Health and Environment, Use of Satellite Data/Imagery for Air Quality Forecasting in Colorado

10:00   15 minutes: Arlene Fiore, Lamont-Doherty, Updates on Regional Haze Tiger Team

10:15   15 minute Q&A with speakers


10:30 – 11:00 Coffee Break & Networking


 9. Connecting Satellite Data with Ground Monitors

Chair: Susan O’Neill

11:00   15 minutes: Talat Odman, Georgia Tech, Application of Low-cost PM Sensors to Prescribed Fire, Air Quality and Health Management

11:15   5 minutes: Patrick C. Campbell, University of Maryland, ARL/NOAA Affiliate, Updates of Satellite Applications in NOAA Air Quality Forecasting

11:20   5 minutes: Ira Leifer, Bubbleology Research Intnl, Fusion of in-situ and remote sensing trace gas observations to estimate potential exposure

11:25   15 minute Q&A with speakers


11:40 – 1:30 Break for Lunch and Informal Discussion (on your own)

Downtown Pasadena has dozens of options for food and drink: click here to explore


 10. Monitors and Satellites

Chair: Ted Russell

1:30     15 minutes: Frank Freedman, San Jose State University, A Real-Time System for Fusing Regional and Dispersion Model PM2.5 Fields

1:45     5 minutes: Patrick Kinney, Boston University, Field testing a passive sampler for low-cost, long-term PM2.5 monitoring

1:50     5 minutes: Vlad Isakov, U.S. EPA, Using Big Data to Characterize Urban-scale Air Quality

1:55     15 minute Q&A with speakers


11. Reaching New Communities with NASA Data

Chair: Jason West

2:10     15 minutes: Daven Henze, University of Colorado-Boulder, Satellite-based constraints on NO2, SO2, and NH3 emissions

2:25     5 minutes: Cherise Udell, Utah Moms for Clean Air, How Scientific Data Has Our Backs on Grassroots Frontlines: A Case Study from Utah

2:30     5 minutes: Cynthia Hall, Earth Science Data Systems Comm/SSAI, Where in the world is the data? Exploring data pathfinders in Earthdata 

2:35     5 minutes: Seung-Yeon Kim, National Institute of Environmental Research (Republic of Korea), Spatio-Temporal distribution and long-term trend of ozone sensitivity over South Korea inferred from OMI data

2:40     15 minute Q&A with speakers


2:55-3:15 Coffee Break & Networking


12. Biogenic Sources and Impacts

Chair: Dan Goldberg

3:15     15 minutes: Mark Zondlo, Princeton, Updates on Satellites for Air Quality Management

3:30     5 minutes: Cecilia Bitz, University of Washington, Weather, climate, pollen, and health: Updated findings, new directions, and next steps

3:35     5 minutes: Yaoxian Huang, Wayne State University, Impacts of Global Solid Fuel Cookstove Emissions on Air Quality and Human Health

3:40     5 minutes: Jennifer Stowell, Emory University, High Performance PM2.5 Exposure Models in Southern California

3:45     15 minutes Q&A with speakers


13. Next Phase Opportunities for Air Quality, Health & NASA

Chair: Mark Zondlo

4:00     15 minutes: Yang Liu, Emory University, Contribution of Low-Cost Sensor Measurements to the Prediction of PM2.5 Levels

4:15     5 minutes: Seth Contreras, World Resources Institute, Building science-society bridges in data-scarce regions.

 4:20     5 minutes: Laura Harmacek, National Jewish Health, Ambient air pollution exposures are correlated with DNA modifications in exacerbation prone pediatric asthma

4:25     5 minutes: Tracey Holloway, Univ. of Wisconsin—Madison, Engaging the Community to Identify Next-Phase Opportunities

4:30     15 minute Q&A with speakers

Day 3 Workshops | July 12, 2019 | Various Locations | 9:00 – 3:00

Session 1: 9:00 – 10:30

Workshop 1.1 – Monterey Room
Satellite Data for Air Management: State, Local, and Tribal Air Quality Needs

Mary Uhl, executive director of the Western States Air Resources Council (WESTAR), will convene a town-hall to discuss the needs of the local, state, regional, and tribal communities, and develop recommendations for next phase initiatives. This is your chance to think big about the role of EPA, NASA, and other organizations in supporting broader utilization of satellite data.

Workshop 1.2 – San Marino Room
Visualizing Satellite Data: How to Use NASA’s Giovanni Data Visualizer

Bring your laptop and come learn how to make your own plots with HAQAST researcher Xiaomeng Jin (Columbia University’s Lamont-Doherty Laboratory). The workshop will focus on NASA Giovanni, a flexible and powerful way to plot and analyze data from multiple platforms.

Workshop 1.3 – San Diego Room
Communicating your Science for Maximum Impact

In this hands-on workshop, Aries Keck (NASA Office of Communications) will discuss how best to tailor your visuals and overall narrative for maximum effect for a variety of audiences. Come with a project or examples!


Session 2: 10:30 – 12:00

Workshop 2.1 – Monterey Room
How to Use NASA Data for Exceptional Event Analysis

Join Michael Geigert, Connecticut Department of Energy and Environmental Protection, (CTDEEP) for a discussion of and demonstration how a variety of NASA data products can be used in exceptional event analysis. Air quality users will learn about upcoming satellite instruments that further support air management from Mike Newchurch (UAH/NASA ASP), Bryan Duncan (NASA-Goddard), and Ali Omar (NASA).

Workshop 2.2 – San Marino Room
Satellites and Health Assessments: Best Practices and Future Opportunities

Join HAQAST PI Jason West (UNC Chapel Hill) to learn how to incorporate satellite data into health assessments. Health applications will take a major leap forward with the upcoming launch of MAIA, as discussed by Abbey Nastan (NASA JPL).

Workshop 2.3 – San Diego Room
Looking Back to Move Ahead: A Roundtable Discussion on HAQAST and Ideas for the Future

Join HAQAST Team Lead Tracey Holloway (University of Wisconsin—Madison) for a discussion on the last three years of HAQAST and where applied research initiatives could make an impact in the future.


Meeting Adjourns at Noon

[HAQAST Member Meeting Immediately Follows, 12:00 – 2:00PM]